Så här såg det ut idag.
Sjukt roligt att se hur surdegsgrunden förändras och lever upp. Man måste mata den varje morgon och kväll och det är nästan som att ha en liten tamagochi.
Igår kväll var den ena grunden färdig och jag var sjukt taggad på att göra mitt första surdegsbröd! Man börjar med en liten del av surdegsgrunden och så gör man en "fördeg" som får stå och gotta till sig över natten.
Brödet jag ville baka är ett rågbröd som man bakar i en kastrull i ugnen. Receptet hittar ni här. Det verkade inte komplicerat alls i receptet och jag var sjukt förväntansfull när jag vaknade på morgonen. Men fördegen var inte speciellt bubblig och när jag blandade i resten av ingredienserna så visade inte degen mycket tecken på liv. Hela grejen med surdeg är att de naturliga jästsporerna i mjölet skall få brödet att jäsa men mitt bröd verkade dött...
Jag var nära på att kasta hela skiten men slängde in det i ugnen iallafall. Och i ugnen verkade det se lovande ut. När det kom ut såg det ut såhär.
En sista hälsning är till Jocke W som lade undan den sista påsen mjöl till mig på ICA häromdan. Ett vetemjöl som heter Manitoba Cream och skall vara lite av ett supermjöl och rätt svårt att få tag på. Återkommer när jag testat det lite mer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar