fredag 8 januari 2010

Första brödet!

När jag var liten var det höjdpunken i min tillvaro när min mor bakade Potatisbröd. Ett fantastiskt gott bröd som jag glatt kunde sätta i mig en limpa av direkt när det kom ut ur ugnen. En dag satt jag och minndes detta bröd och ville gärna prova och baka det själv. Efter ett samtal med min mor så fick jag receptet och detta bröd var det första bröd jag bakade. Jag blev inspirerad och drog ihop ett gäng vänner som skulle träffas varannan vecka och baka tillsammans. "Killar som Gillar Bak" skulle vi kalla oss, lagom göteborgsfyndigt, men det rann ut i sanden innan vi hann börja tyvärr. Om du inte har bakat förr kan jag rekommendera Potatisbrödet. Garanterat kommer det ge mersmak för ytterligare bakverk. Har du ett par kalla kokta potatisar kvar sen gårdagen så är det fantastiskt fint att baka lätt och snabbt.

Potatisbröd

50g jäst
5dl vatten
2tsk salt
2tsk Socker
1Msk Kummin (om man vill)
3-4 Kokta kalla rivna potatis
14-16 dl vetemjöl

Gör så här. Smula ned jästen i en stor bunke. Häll på ljummet vatten och blanda så jästen löser sig. Tillsätt alla ingridienser och till sist nästan allt mjöl Arbeta samman degen tills den blir seg och blank och låt sen jäsa 1-1/5 h under duk. Skrapa ut degen på ett mjölat bord och dela i två delar och forma dem till avlånga limpor. Sätt på ugnen på 200grader.
Lägg limporna på en smord plåt eller på bakplåtspapper och låt dem jäsa i minst 30 min på varm plats, ex ovapå spisen. Snitta ytan lätt med en kniv ett par gånger innan du slänger in dem i ugnen. Det är inte bara snyggt utan man gör det för att brödet skall kunna växa ordentligt i ugnen. Grädda dem i ca 40minuter. Ställ in en skål med vatten i ung sista tio minuter. Detta gör man för att skorpan inte skall bli för hård.
Låt svalna utan duk.
Voila!

Nu har du ett najs bröd. Grattis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar